وبلاگ

تسترعایق-میگر

میگر (megger) یا تستر عایقی وسیله‌ای است برای اندازه گیری مقاومت‌های بسیار بزرگ معمولاً تا ۲ گیگا اهم با ولتاژ تست تا ۵ کیلوولت می‌باشد و جهت سنجش مقاومت عایقی کابل ها، موتورها، ترانسفورماتور‌ها، ژنراتور‌ها و سایر تجهیزات الکتریکی استفاده می‌شود. در بعضی از این نوع دستگاه‌ها، ولتاژ تست به ۱۰kv  نیز می‌رسد ولتاژ معمول این نوع دستگاه‌های اندازه گیری، بین ۱۰۰ ولت تا ۱۰ کیلو ولت است. دستگاه میگر از یک دستگاه نسبت سنج تشکیل شده است.

 

 در تعریفی دیگر میگر یا دستگاه  تست مقاومت عایق insulation resistance (IR) test دستگاهی است که برای اندازه گیری مقدار مقاومت عایق کابل، دی الکتریک و یا غیره  مورد استفاده قرار می گیرد. این دستگاه معمولا برای اندازه گیری مقاومت های بسیار بزرگ استفاده می شود. به همین دلیل برای اندازه گیری چنین مقاومت های بزرگی نیازمند ولتاژ تزریق بسیار زیاد می باشد که در برخی از موارد به ولتاژ  10 الی 12 کیلو ولت می رسد. به نمونه دستگاه های با ولتاژ اعمالی 12 کیلو ولت به بالا اختصارا های پات (hipot) مخفف high potential گفته می شود.

 

تستر های مقاومت عایق یا میگر ها شبیه به اهم متر عمل می کنند اما در نظر داشته باشید که اهم مترها با اعمال چندین ولت DC قطعات و مدار مقاومت را در محدوده اهم تا کیلو محاسبه می کنند اما میگر ها با اعمال ولتاژ DC  در رنج 250 تا 10000 ولت را به رسانا اعمال می کنند تا میزان پوشش عایق رسانا در حد کیلو، مگا و گیگا اهم سنجیده شود.به عبارت دیگر تستر عایق بین دو نقطه‌ی عایقی که تحت آزمایش قرار دارد ولتاژ DC بالایی تولید می‌کند که منتج به هدایت جریان می شود و  بر طبق قانون اهم، مقاومت بین این دو نقطه مذکور اندازه گیری می‌شود؛ که مقدار مقاومت نشان دهنده میزان سطح عایق یا همان مقاومت عایق می‌باشد.

 

اصطلاحات(hipot) به آن دسته از ابزارآلات تست امنیت الکتریکی گفته می شود که جهت بررسی عایق بندی الکتریکی در تجهیزات نهایی کابل‌ها یا دستگاه سیم کشی شده، موتورهای الکتریکی و ترانسفورماتورها و غیره  استفاده می‌شود. تحت شرایط عادی دستگاه الکتریکی بر اساس ولتاژ و ظرفیت‌های داخلی که درون تجهیز وجود دارد اندکی جریان نشتی تولید می‌کند. در صورت افزایش این مقدار نشتی عمدتا به علت عیوب طراحی یا سایر عوامل موثر، عایق گذاری در تجهیز ممکن است از بین برود که منجر به وقوع اتصال کوتاه می‌شود. این اتصالی و نشتی می‌تواند منجر به  اعمال شوک یا نابودی تجهیزات متصل به بخش معیوب شود.

 

جهت تولید ولتاژ خروجی میگر ها که در قسمت قبل ذکر شد، دستگاه میگر یا تستر عایق  به استفاده از منبع ولتاژ 12 ولت باطری و اینورتر داخلی خود ولتاژ220 تولید می کند  سپس به کمک ترانسفورماتور های داخلی به وسیله یکسو ساز ها این ولتاژ را به ولتاژDCتبدیل کرده  تا  در خروجی مورد استفاده قرار گیرد. نکته مهم که در استفاده از میگر یا تستر عایق بسیار مورد اهمیت است قطع بودن جریان برق قبل از وصل کردن دستگاه در مدار است که به مدار آسیبی وارد نشود و مقادیر نشان داده در دستگاه میگر تستر عایق صحیح باشد.

 

تست صحت عملکرد میگر

قبل از استفاده ازدستگاه میگر  بایستی تست صحت عملکرد دستگاه جهت اطمینان به مقادیر اندازه گیری در انجام شود.  این تست بدین گونه است که دستگاه را روشن نموده  پراب ها را به دستگاه متصل می کنیم،در اولین گام پراب های دستگاه را از هم جدا نگه داشته و کلید انتخاب ولتاژ را در حالت حداقل ولتاژ تنظیم می کنیم سپس شاسی تحریک ولتاژ را برای مدت 10 ثانیه نگه دارید. در این حالت دستگاه بایستی مقاومت بینهایت را نشان دهد.در گام دوم  ولتاژ را در حالت حداکثر مقدار داده شده قرار داده و پراب های دستگاه را به هم متصل می نماییم و شاسی تحریک ولتاژ را به مدت 10 ثانیه نگه دارید و در این حالت مقاومت دستگاه باید روی عدد صفر باشد. درصورتی که  مقادیر  مطرح شده در دستگاه میگر(تستر مقاومت عایق)نمایش داده شود،دستگاه سالم است.

برای تست عایق بندی کابل ها ابتدا کابل را کاملا تمیز و خشک کرده و با توجه به استاندارد، ولتاژمناسب برای کابل یا دی الکتریک را انتخاب نمایید. دستگاه تست میگر را به دی الکتریک متصل کرده و شاسی تزریق ولتاژ را فشار دهید. نتیجه به دست آمده حاصل از عملیات تست را با جدول  عایق بندی کابل ها مقایسه کرده چنانچه مطابق با مقادیر قابل قبول در جدول بود مقاومت الکتریکی کابل یا دی الکتریک مورد تایید می باشد.

 

برای انتخاب بهترین برند میگر دیجیتال باید سراغ کمپانی‌های بزرگ که سابقه طولانی در تولید دستگاه اندازه گیری دارند رفت شرکت SEW تایوان با تولیدات متنوع انواع میگر 1 کیلو ولت، میگر 5 کیلو ولت و میگر 10 کیلو ولت سهم فروش و جایگاه برتری دربازار اروپا و آمریکا پیدا کرده است.

 

از جمله کاربرد های میگر(تسترعایق)می توان در ساخت انواع قطعات صنعتی، اینورترها، چوک های ورودی خروجیline reactor، فیلتر ها، خازن ها، الکتروموتور ها ، بدنه، کارخانجات تولید سیم و کابل، شبکه های توزیع برق، کارخانه جات قطعه سازی و … اشاره نمود.

 

نکات کلیدی جهت خرید میگر های پیشرفته و حرفه ای کدامند؟

  • میگرهای پیشرفته علاوه بر اندازه گیری های عمومی از مزایای دیگری مانند موارد زیر برخوردار می باشند.
  • محدوده رنج اندازه گیری وسیع
  • سیستم انتخاب مدت زمان تست میگر
  • دارا بودن ولت متر جهت تست ولتاژ احتمالی
  • سیستم هشدار دهنده وجود ولتاژ
  • دقت بالا
  • پایداری دقت در دراز مدت
  • قابلیت اندازه گیری DAR و همچنین PI
  • سیستم مقایسه کننده یا Pass/Fail
  • قابلیت اتصال به کامپیوتر جهت ذخیره نمودن و بررسی مجدد مقادیر سنجش را می توان نام برد.

 

نکات ایمنی هنگام استفاده ازمیگر

از مشخصه‌های بارز دستگاه تستر مقاومت عایقی انطباق آن با استانداردهای بین‌المللی ایمنی می‌باشد که کمپانی های تولید کننده تلاش خود را برای انطباق محصولات خود با استانداردهای لازم به کار می بندند با وجود این کاربر می بایست نکات ایمنی لازم هنگام تست میگر را انجام دهد. در زمان تست مقاومت عایقی توسط میگر ازقطع کامل برق و آزمایش عدم وجود ولتاژ در مدار اطمینان حاصل گردد.

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *